Mastfoto

Mastfoto av enebolig, det norske flagg

Mastfoto gir en oversikt som ikke er mulig fra bakkenivå

Bildet til venstre—av en enebolig på stor tomt—er tatt fra ca. fem meters høyde. Det at perspektivet er så høyt gjør av vi har god oversikt over hagen og alle dens kvaliteter, og ser selve huset over træet mitt på bildet. Likevel er ikke kameraet så høyt at perspektivet blir unaturlig.

Fra bakkenivå hadde vi måtte fotografere fra et annet sted på tomten og ville ikke fått til et helhetsbilde som dette.

Gjerne klikk for å se bildet i en større versjon.

Der eiendommen står i skrått terreng er bruk av mastfoto ennå viktigere for å få laget et godt fasadebilde.

Lurer du på forskjellen, mastfoto og bilde tatt fra bakkenivå?

Se fotografiene under. Det første er tatt fra bakkenivå, skrått opp mot huset. Det andre fra ca. 5 meters høyde. Gjerne klikk bildene for å se større versjoner og bla med piltastene.

Hvilket av de to fotoene føler du beskriver eiendommen på en bedre måte? Hvilket gir et bedre inntrykk?

Personlig foretrekker jeg det andre bildet, mastfotoet, fordi:

  • Det fremstår mer naturlig.
  • Det gir mer informasjon ved å synliggjøre området rundt og bak huset.

Men viktigst—for meg—er at jeg synes det er et penere, mer tiltrekkende foto. Andre vil muligens ikke legge like stor merke til det, eller vektlegge det høyt nok til å være villig til å investere i mastfoto som tilleggstjeneste.

Mastfoto for alle?

Det er fint å ta med i betraktningen at selv om mastfoto er et bra alternativ for mange eiendommer er det ikke nødvendig for alle. Mange hus står slik i terrenget at det finnes steder hvor eiendommen kan fotograferes fra og viser fasaden og arkitekturen på en flott måte, plassering i terrenget og kanskje til og med utsikt. Det er min erfaring at disse stedene kjenner ofte huseier til etter å ha bodd i boligen og blitt godt kjent med den og dens nærområde.

Tips: har du et godt forhold til naboen som har den flotte utsikten mot ditt hus? Hør med henne om din eiendom kan fotograferes fra hennes hage eller terrasse, eventuelt et av rommene.